L’ IBI a les urbanitzacions no recepcionades. Es just?

IMG_0590.PNGDavant la creixent queixa dels veïns de les urbanitzacions per l’augment de l’IBI, el dia 30 de Juliol, al Ple Municipal, es va posar sobre la taula aquesta qüestió. D’entrada hem de dir que l’augment no ha estat decisió de l’Ajuntament, si no del Cadastre.

Podem parlar de dues actuacions diferents:

El Cadastre mitjançant drons ha estat fotografiant les parcel·les de SAV per comprovar que respecte de la seva última actualització al cadastre, no s’han fet modificacions, ampliacions, etc. Seria el cas d’ aquelles cases que a l’any 89 (revisió cadastral) tenien un valor cadastral de 65.000 eur., i al fer-se a l’any 2010 una piscina, han vist revaloritzada la propietat, i per tant, el cadastre amb les fotos dels drons ha actualitzat unilateralment el seu valor a 90.000 eur, per exemple. Aquestes parcel·les, a més se’ls ha cobrat 60 eur de despeses d’ actualització cadastral.

També s’ha aplicat un augment de prop del 15 % en els darrers dos anys sobre l’IBI que ja pagàvem. És a dir, que si pagàvem 1.000 eur d’IBI a lany, ara sense haver fet cap reforma ni ampliació de les cases, passem a pagar-ne 1.150. La gent que ha fet noves construccions ha vist com aquests 15% s’ aplicava al nou valor dels immobles, amb un augment considerable de l’ import de l’ impost que han hagut de pagar.

Aquestes revisions fetes pel cadastre han afectat prop de 740 vivendes, el 40% d’elles, cases de les urbanitzacions.

Aquest augment del 15% no afectarà a tots per igual, ja que a les urbanitzacions no recepcionades no se’n beneficien de les inversions en carrers, fanals, voreres, etc. que l’IBI finança, seguirem havent de pagar-les a part. És per això que a la gent que vivim a les urbanitzacions no recepcionades encara ens afecta més.

També es cert, que a SAV, el tipus de l’ IBI està a l’1.1, el màxim permès per llei, sent el mínim el del 0,4 %. L’Ajuntament té una eina molt fàcil per no repercutir l’augment d’ aquest 15%. Pot aplicar un tipus més baix, per exemple, del 0,9%. De manera que si tenim una propietat amb valor cadastral de 60.000 eur i apliquem un tipus del 1,1 (l actual a SAV), el rebut de l’IBI seria de 660 eur/any  i si fos del 0,9%, el rebut pujaria 540 eur, per tant, malgrat la pujada del 15% del cadastre, el rebut seria inferior a l’anterior . 540 + 81 (15% augment IBI) =621 eur. Així doncs, malgrat la pujada, l’IBI pagat seria encara inferior al d’ abans (660 eur).

Entenem que els impostos s’ han de pagar, però els ingresos per aquest concepte haurien de retornar a les urbanitzacions en forma d’ inversions. Que seria el més just, al nostre entendre.

Comparteix

1 Response

  1. Bon dia! Us saludem des d’Avança Pratdip, un partit polític creat per a la defensa dels drets dels vilatans de Pratdip, molts dels quals viuen en urbanitzacions no recepcionades i amb dèficits molt greus. Voldríem tenir una trobada amb vosaltres per fer un canvi d’impressions i poder millorar conjuntament en les nostres reivindicacions. Us sembla factible?
    Salutacions cordials,
    Oscar Serrano i Daura i Glòria Moreno Castillón, regidors a l’oposició de l’Ajuntament de Pratdip, pel partit polític Avança Pratdip

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment