Neu per dijous?

Aquesta setmana tots els meteofrikis estem molt neguitosos per què s’apropa un fenomen meteorològic que molt possiblement només el veurem un cop a la vida.  Es tracta d’una ONADA DE FRED d’una intensitat record i que es podria comparar, inclús superar a la viscuda l’any 1956. Per què us feu una idea, avui a 1500 mts la Tº era d’uns 0ºC. Amb l’onada d’aire fred  la Tº a 1500 mts estarà situada entre els -14 i -20 ºC. Això significa que la Temperatura màxima que es pot assolir durant el dia a Vilamajor podria no superar els 0ºC. 

Però l’excepcionalitat és la seva durada!!! Segur que heu notat aquest cap de setmana passat el canvi de temperatura. Ara tenim una Tº normal per l’estació en què estem vivint. Al llarg de la setmana la Tº anirà baixant paulatinament fins arribar al punt àlgid el diumenge. La Tº començarà a remuntar la propera setmana però molt lentament. Per tant parlem d’una onada de fred que pot durar fins a dues setmanes!!!!!.
La cirereta del patís la podem tenir la nit del dimecres al dijous on podríem haver nevades a cotes molt baixes (hores d’ara entre 200 i 400 mts). Seria una nevada molt semblant a la que van tenir el 8 de març del 2010. El problema vindrà després ja que el fred impedirà que la neu es desglaci i que es formin enormes plaques de gel. I pot durar dies i dies.
Com sabeu la meteorologia no és una ciència exacte i les previsions d’avui podem canviar demà, però sembla ser que hi ha força unanimitat que hi haurà una onada de fred excepcional (caldrà veure la intensitat).
El primer mapa (dibujo) fa referència a les Tº d’avui a les 19 hores. Podeu veure com la isoterma de 0ºC és la que domina CAT.
El segon mapa (dibujo (2)) fa referència a les TºC  pel diumenge 5 de febrer a l’1 de la matinada. Podeu veure que la isoterma que domina CAT és la de -16ºC.
La diferència és substancial:  -16ºC. O sigui, farà 16ºC menys que ara!!!
Per tot plegat us recomano el següent:
– seguiu les previsions del temps (TV3 és la millor)
– compreu cadenes (quan les vols comprar estan esgotades i quan les necessites no les teus… i et dóna una ràbia!!!!!)
– els que tingueu casa aneu en compte amb les canonades exteriros
– l’experiència dicta que CAT no està preparada (la nevada del 8/3/2010 hagués talls de llum que van durar tres setmanes!!!). Prepareu tot el necessari per viure sense electricitat: fonts de calor (llenya, butà, gas-oil…etc), llum (espelmes, piles.. etc), flassades…etc
NO ES TRACTA D’UN MISSATGE CATASTROFISTA SINÓ D’ADVERTIMENT I REITEREU QUE POTSER QUE NO PASSI RES. PERÒ PREVENIR NO COSTAR RES
Ens ha informat Ferran S de Can Vila.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment