Polèmica amb la instal·lació d’ antenes a les Urbanitzacions.

Polèmica per la instal·lació de antenes de telefonia mòbil a Les Pungoles.

L’ Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor va proposar a la Junta de Propietaris de Les Pungoles i Can Miret, la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil a les zones esportives d’ ambdues urbanitzacions. Molts veïns s’ han mostrat contraris a la instal·lació de les referides antenes per temor als seus efectes nocius i per l’ impacte visual que comportarien per a la urbanització.

Segons hem pogut saber, actualment els sistemes de connexió a Internet son bàsicament 4:

ADSL: a través de la línea de telèfon convencional i subjecta al estat de la línea telefònica, de manera que si la línea es vella,  o te una manca de manteniment, la connexió es més dolenta o menys.

Wiffi: Sistema d’ amplificació del senyal des de un punt de recepció. El sistema wiffi va sense cablejat, per ones entre antenes. Antenes petites i que emeten unes ones de ràdio inofensives. El problema d’ aquest sistema es que a més gent connectada, menys velocitat de connexió. Un problema afegit seria de tipus legal, que entenem els serveis jurídics de l’ Ajuntament haurien d’ estudiar.

Cable/fibra òptica: Sistema força ràpid de connexió, millor que la resta però car d’ instal·lar. Requereix una obra civil important que cap empresa voldrà finançar donat l’ escassa densitat de població de les urbanitzacions.

Telefonia Mobil/ 3G: És tracta del sistema de connexió via telèfon mòbil. La majoria d’ aparells com els mòbils amb internet, les tablets o ipads ja funcionen amb aquest sistema de connectivitat 3G. Aquí el problema es que si no hi ha bona cobertura de telèfon mòbil, no hi ha una bona cobertura d’ internet. La solució passa per instal·lar antenes de telefonia mòbil que tenen tan mala premsa.

L’ Ajuntament de SAV ens ha ofert la possibilitat de connexió via telefonia mòbil, això implica necessàriament la instal·lació d’ antenes de dimensions gens despreciables i amb uns riscos no contrastats en vers la salut humana, però que ens fan que pensar. En tot cas, PUSA entén que l’ Ajuntament simplement ens posa damunt la taula aquesta possibilitat i que haurem de ser els veïns de les urbanitzacions qui decidim que volem fer. PUSA proposarà al proper Ple Municipal que no s’ adopti cap decisió sense haver-la abans estudiat a fons i que s’ estudiïn alternatives a les antenes de telefonia mòbil tal com el sistema de connexió wiffi per a totes les urbanitzacions, amb un cost perfectament assumible.

PUSA també entén que estem davant un tema prou important com per que l’ ajuntament instés a les Juntes de Conservació a convocar conjuntament amb la regidora responsable de les urbanitzacions, una reunió amb els veïns per tal d’informar-los de la proposta de Movistar i dels pros i contres d’ aquesta.

Per últim, entenem que si es dona llum verda per part del veïns a la instal·lació de les antenes, caldria obrir un tràmit d’ informació pública per tal que tots els contractistes puguessin fer l’ oferta més econòmica possible.

Comparteix

5 Responses

 1. Aixó de les antenes,es molt serios i demano a PUSA i a tots els veins, que diguen NO.
  Primer de tot, per la nostra salut, ningú vol tenir aquestes gegants antenes al seu entorn,només cal mirar quanselvol página i diaris i durant el mes d,octubre a 18 provincies, s,han manisfestat i han dit NO(per exemple a Pontevedra,Malaga,Alacant,Valencia ect) hasta inclus á Paris,aquesta darrera setmana,doncs cientifics i metges opinen de la seva perillositat.
  On s,ha vist, que amb una Urbanització;que els habitants esten aqui,fugin d,antenes i sorolls vulguin instalar
  aquestes gegants antenes i a més a la zona esportiva,on anem, a jugar ó passeiar amb els nens i respirar aire net.Jo i m,imagino que tothom, voldren estar a la Urbanització.,perque en triat viure aqui (al camp) respirar i estar tranquils, i no pensar que si estem paseian, esten respiran radacions electromagnetiques i que caldrá més,sortir d,aqui (per si de cas….)

 2. Aquest escrit va dirigit a tots i totes les veïnes de les urbanitzacions de Can Miret i les Pungoles.
  Mai hagués triat cap dels dos blogs per fer-vos arribar un comunicat general però els escrits de l’Israel Sugrañes i en Ferran Calvera, més les respostes dels seus lectors m’han fet reconsiderar l’opció a fer-ho, possiblement serà la primera i la última vegada que l’utilitzi.
  He mantingut correspondència per correu electrònic amb l’Israel i en Ferran (PUSA), semble ser que les coses els hi han quedat prou clares però no veig cap rectificació al seus plantejaments sobre el tema i és una llàstima per que us està perjudicant a tots.
  En primer lloc i ho sento molt, l’escrit serà llarg, però cal llegir-lo amb atenció, l’he resumit al màxim i prácticamente hi ha la mateixa informació que els hi he proporcionat a ells dos.
  Quan em vaig dirigir a tots els veïns explicant en quin punt estàven les negociacions amb les operadores de telefonia, tasca que s’havia iniciat abans de prendre el meu càrrec de Regidora, i que vaig reactivar per intentar donar una solució viable el més aviat possible, (amb això us vullldir que eren molts mesos de treball des de l’Ajuntament) varem tenir la bona noticia de que movistar acceptava per fi posar-nos antenes amplificadores de baixa freqüència,
  La banda ampla ADSL no és l’únic sistema per connectar-se a la xarxa, n’hi han d’altres que avui en dia s’estan utilitzant amb molts bons resultats sobre tot en medis rurals com és el nostre cas.

  Que l’Israel digui que vol ADSL, em semble perfecte, però la xarxa de coure és de Movistar-Telefónica i no la pensen ampliar ni millorar, és una xarxa en la que no inertiran ni un euro, i la fibra òptica de moment en zones rurals es somiar truites.
  A la pregunta, que ens estan venent??? de l’Israel, només puc dir que des de l’Ajuntament no estem venent res, l’Ajuntament no és una operadora de telefonia, estic / estem intentant millorar les connexions telefòniques ,fent de missatgers dels veïns, amb les operadores que tenim al nostre abast, he triat la companyia amb més quota de mercat perquè no puc anar casa per casa preguntant amb quin operador té contractat el seu mòbil cada veí.

  Volem (que no venem) aconseguir que ens posin antenes que ens garanteixin recepció de qualitat amb veu i 3G als mòbils, i anem per el bon camí, i encara podríem anar millor si en comptes de posar pals a les rodes, fent escrits poc rigorosos, es prenguessin la molèstia de venir-me a veure i preguntar, (com per fi ha fet avui dia 2 en Ferran) o enviar-me un correo amb els dubtes que puguin tenir, això seria el més sensat i lògic i podrien informar correctamente als seus lectors.
  Respecte de les quotes de mercat, segons la CMT a Agost 2011:
  • Movistar 40,65%
  • Vodafone 28,14%
  • Orange: 20,16%
  • Yoigo: 4,98%
  • OMV (operadors mòbils virtuals): 6,07%
  Com que no es tracte de omplir les nostres urbanitzacions d’antenes de cada companyia jo estic fent pressió amb la primera operadora que és Movistar.

 3. Operadors WiMAX, com Iberbanda i Eurona o AnXanet (n’hi han més) també he triat Iberbanda per que sé que són competitius i tenen les antenes al Montseny poden oferir el servei en zones rurals on Movistar no pensa fer cap més xarxa de coure.
  Poso uns enllaços per que quan és fan comentaris tipus “volem ADSL” hem de saber que gairebé és com demanar la lluna en un cove, no vivim en una zona urbana, aquí escoltem els ocellets pel matí però tenim xarxes telefòniques deficitàries, per tant el “això no és per nosaltres” , tampoc és correcte, sí és la millor alternativa en les zones rurals, vull dir que sí que és per nosaltres.
  Posar més repetidors més aprop dels ciutadans, com els que ens planteja Movistar a Les Pungoles i Can Miret, implica que els mòbils de cada persona poden d’emetre/transmetre a menys potencia per la proximitat d’aquests a l’antena repetidora. A menys potencia d’emissió, menys impacte en la salut, és aconsellable posar més repetidors de baixa potència (que estiguin a prop) que grans antenes d’alta potencia que estiguin lluny, no se si ha quedat clar, però abans d’opinar s’ha contrastar la informació, tots hi sortirem guanyant.

  Veient les respostes dels veïns que hi han als blocs, sospito que els veïns que no estan al dia d’aquestes noves tecnologies s’estan fent un embolic amb el tema de la salut.
  Quan entrem en un lloc on hi ha molta gent i tots van amb un mòbil connectat, tenim un “ball” d’ones molt superior al que tindríem amb les petites antenes que ens instal•larien a cada urbanització, no són torres grosses, son repetidors amb un suport que pot ser una pared o un pal vertical metàl•lic. aveure, que la meva família i els meus nets i el meu home i jo, també vivim aquí, i com podeu imaginar l’últim que faríem és posar en perill la nostra salut, però si els veïns no volen l’antena, cap problema, deixo estar el tema que de feina en tinc molta.

  Ara, si deixem passar l’oportunitat, d’aquí uns mesos no sé si la companyia encara estarà disposada a instal.lar-nos les antenes, per part meva no hi ha el més mínim interès ni personal ni econòmic sobre el tema.
  Hem de ser conscients de que les línies de coure movistar estan saturades, han arribat al límit, ara, si et vols donar d’alta, si no tenen cap baixa, tens sis mesos d’espera, i de pagar per ubicar les antenes, res de res, abans ho feien, ara ja no, i encara menys en una zona de densitat de población baixa, amb molta pressió des de l’Ajuntament aconseguim que ho facin a cost cero.
  Si seguiu mantenint que no voleu antenes, no seré jo qui les faci instal•lar, això ho tinc molt clar, i aquí s’acabarà l’historia.

  Com a veïna de Can Miret i membre de la AAVV , tenim previst fer una reunió informativa amb els veïns, però no espero gaire gent a la reunió, generalmente confien amb la decisió de la Junta que es molt diversa, i la Junta s’ha manifestat a favor.

 4. La foto que hi ha publicada d’una antena mastodòntica no té res a veure amb l’antena que volen posar-nos, d’on han tret que aquesta es l’antena que ens volen posar? no n’han trobat cap de més grossa?? ja hi tornem a ser, això es desinformació, és una pena que per aquest tipus de coses ens deixem perdre una oportunitat com aquesta, clar, si a mi em mostren aquesta antena, em poso a córrer i em venc la casa, em sap molt de greu veure aquest tipus d’informació, estem parlant d’una antena tipus Slim, els hi he demanat que treguin la foto que han pujat i posin la de veritat, que per això li he donat a en Ferran, hores d’ara encara no ho han fet, i ja han passat 24h.

  Si volen confondre i rebotar a la gent en contra, van pel bon camí, si volen solucionar un servei deficitari no, assumim riscos tots els dies amb els cotxes, amb els aliments, amb la contaminació, amb tot, i els mòbils són un més, tothom el porta a sobre.
  D’informes mediambientals n’hi han a piles per la xarxa , a favor i en contra, fa molt que se’n parla i conclusions n’hi han per tots els gustos, no cal gastar ni un euro (com proposen ells), en fer estudis que ja estan fets, suposo que el de la OMS serà suficientment creïble per a tots, us poso l’enllaç per que el llegiu:

  La OMS señala que no hay pruebas de que las antenas de telefonía móvil sean perjudiciales

  Los últimos estudios realizados en el mundo, según la Organización Mundial de la Salud (OMS), no demuestran que las ondas de las antenas de telefonía móvil tengan efectos negativos en la salud de los ciudadanos. Desde España, los expertos señalan que lo mejor para evitar cualquier riesgo, “son más antenas de telefonía móvil con menos potencia”.
  http://catedra-coitt.euitt.upm.es/web_salud_medioamb/noticias_html/noticia_OMS.htm
  El que es diu respecte les antenes del operadors en general es que es preferible posar més repetidors de baixa potència (que estiguin a prop) que grans antenes d’alta potencia que estiguin lluny això en quant a telefonia mòbil
  Pel tema banda ampla, Iberbanda són els que ens han ofert fer una proba per que els veïns interessats vegin la velocitat d’aquesta banda ampla WiMAX. (Interoperabilitat mundial per accés per microones), es una norma de transmissió de dades que utilitza les ones de radio en les freqüències de 2,3 a 3,5 Ghz.
  A la proposta de posar zones wifi, d’en Ferran, li dic: s’han de fer molts estudis de com fer-ho per que sigui legal, l’Ajuntament no és operadora de telefonia, ja ho he dit abans, i primer haurem de solucionar el tema de recepció banda ampla, no podem començar la casa per la taulada.

  La xarxa wifi no es màgia, primer ha de rebre senyal d’algun servidor i ara el que hi ha disponible al mercat de la telefonia banda ampla, es WiMAX-banda amplawi, adsl-coure (saturada la línia a la nostra zona), o 3G transmissió de dades per a telefonia mòbil, crec que es fàcil d’entendre, totes elles les podem distribuir via wifi, sempre que ho fem dins de la legalitat vigent.

  Al tema d’adjudicació d’obres ¿?, No hi ha cap adjudicación d’obres a fer, l’Ajuntament no ha de fer cap obra ni cap despesa, res de res, no ens pensem convertir en cap operador de telefonia, ni fixe, ni mòbil, ni de freqüència ràdio, es tracta de pactar amb operadores ja establertes a la nostra zona i ells assumeixen el cost de la instal•lació.Tan a pungoles com a can miret hi ha gent connectada amb WiMAX que estan la mar de contents, i que estarien encantats de tenir 3G al mòbil, (cal tenir també un mòbil de tercera generació).
  Crec que en general, (les excepcions , o sigui el que hi entenen ja s’han buscat la vida fa temps) per falta f’informació, es fan comentaris que no s’ajusten a la realitat, ho entenc, tothom vol opinar, però per poder opinar cal saber de que estem parlant, i fer comentaris més rigorosos, dir que volem ADSL (per coure) i que vagi ràpid, no ens aporta cap sol•lució, es que no pot ser, tant difícil d’entendre és que això no es possible???? Doncs fins que no tinguem xarxa de fibra no ens arribarà ni 1Mbps més, Ho deixo a les postres mans, axis que jo si els veïns no donen una majoria clara al projecte, tanco la carpeta i ho deixo estar.Aneu assimilant que el tema ADSL aquí, ja no dona més, hem de trobar alternatives i les que us estic proposant són bones, tant per a fix com per a mòbil.

  Convoqueu les juntes de propietaris que creieu necessàries, i quan tingueu els resultats m’ho feu saber, i si encara hi som a temps ja veurem que es pot fer, de presses no en tinc jo, el tema és que ara estan disposat a fer-ho, d’aquí un temps no tinc ni idea de que diran, possiblement haurem deixat passar la oportunitat, si no voleu antenes amplificadores no tinc cap més solució viable, tanquem el tema i que es quedi tot tal i com està, jo ho he intentat , si no millorem no en seré la responsable ho sentiré per la molta gent interessada que hi havia.
  Salutacions
  Núria Jordan
  Regidories: Hisenda, Participació Ciutadana, Comunicació i Noves tectnologies de S.A.V.

  • Núria, lamento que m’ hagis donat tan poc marge de temps per poder escriure un comentari al web del PUSA amb les conclusions que vem treure després de la reunió d’ ahir. Sincerament, ahir vaig tenir poc temps per recollir tota la informació i fer-me una composició clara de tot l’ assumpte, força tècnic per cert. Avui al matí he tingut que treballar i tant bon punt he dinat, he escrit al nostre web la postura del nostre partit en vers la informació que ens vas donar. Han passat 24 hores, no gaire. Tal com et vaig prometre ahir a la reunió que vam mantenir, em comprometia a posar la fotografia de l’ antena que finalment s’ instal•larà i a transmetre les teves manifestacions tranquil•litzadores sobre els efectes de les antenes a la salut. Jo personalment vaig quedar-me força tranquil, i així ho vaig manifestar a l’ Israel que també va acceptar les explicacions donades. Ha estat una pena que no ens hagis donat ni 24 hores per poder fer el comunicat que et vaig prometre.
   En qualsevol cas, sempre que vulgueu tenir el nostre recolzament en algun assumpte important, sol cal que ens informeu amb antelació a l’ enviament de qualsevol butlletí per als veïns. Tal com indica l’ Israel, la informació transmesa als veïns ha estat segada, incompleta i fragmentada; i així esdevé problemàtic poder recolzar proposta alguna, per bona que aparentment pugui semblar.
   Una abraçada Núria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment