Xerrada de Mossos al Patronat. Consells de seguretat.

Ahir a les 19.00h, la policia local i mossos d’ esquadra van fer una xerrada específica per tal de dotar d’ eines als veïns davant els robatoris en habitatges, i en especial a les urbanitzacions.

La reunió va ser força concorreguda, amb gran majoria de veïns de les urbanitzacions, que de fet son les més afectades per aquest tipus de robatoris.

Us fem un extracte del més rellevant que es va comentar per part del cos de Mossos.

L’ àrea bàsica policial (ABP ) està formada per tres comissaries i abasta 32 municipis i més de 150 urbanitzacions, la qual cosa dificulta molt la realització d’ una vigilància presencial a tot el territori. Entenem que un problema afegit que no es va comentar, es la manca d’ efectius policials a les comissaries. De fet, segons dades de mossos de la darrera Junta de Seguretat a la que vàrem asistir, el nombre de patrulles per torn no supera les 6.

La intrusió en habitatges consta de tres elements: Temps-Eines -Soroll. Que vol dia això? Doncs que a més mitjans materials de seguretat portes blindades, reixes, alarma, etc ) menys temps disponible per fer el robatori. En segon lloc, les eines emprades. Si deixem una escala al jardí que permeti accedir a la planta superior, els delinqüents no hauran d’ utilitzar eines sofisticades, en canvi si tenim una porta de seguretat, lògicament, els lladres hauran d’ utilitzar eines més especialitzades i per tant més detectables. Per últim el factor soroll. Si l’ accés a casa nostra està ben protegit els delinqüents hauran de trencar portes, finestres i persianes, i per això els caldrà d’ eines més contundents que fan més soroll. Si ens deixem una finestra obreta al primer pis, el factor soroll desapareix.

D’ altra banda els elements de seguretat s’ han de fer servir, de res serveis tenir alarma si sortim de casa per comprar el pa i no la connectem pensant que tardarem poc en tornar, o no tancar la porta amb clau al marxar, per exemple.

Tenim dos tipus de delinqüents, els ocasionals i els especialistes. Els primers fan robatoris oportunistes, sense cap pla elaborat. Aquest tipus de robatoris son poc comuns a SAV. Per contra actualment tenim bandes organitzades molt especialitzades. Aquestes bandes estudien prèviament les víctimes, els seus horaris, rutines etc i aprofiten aquest coneixement per consumar el delicte sense riscos.

Podem millorar la nostra seguretat sense fer gaire despesa econòmica. Està demostrat que els detectors de moviment i alarmes es situen generalment a les plantes baixes, però no a les superiors, per tant es molt important que els accessos a la primera planta estiguin ben protegits.

Tinguem en compte que els lladres procuren entrar a les cases quan no hi ha els propietaris, bàsicament per evitar riscos i agreujar la gravetat del delicte. Les dades mostrades ens indiquen que el 90% dels robatoris son sense que els moradors hi estiguin presents. Tampoc els robatoris son majors durant la foscor, el dia i la nit no marquen disparitat de dades en quant a robatoris.

Les bandes organitzades estan formades per 4 o 5 membres amb rols definits, conductor, el que fa la recerca prèvia d’ investigació, els executors materials, etc. També hi ha menys robatoris els dies feiners, ja que els caps de setmana la gent marxa.

El fet de tenir tanques opaques i murs facilita la feina dels lladres ja que al accedir a les finques, els veïns no poden veure’ls. Mossos son partidaris que no hi hagi aquest tipus d’ elementsEs millor que no hi hagi obstacles que impedeixin la visió des de el carrer a la casa.

Com a consells fàcils d’ aplicar tenim:

Tancar sempre amb clau, però sense deixar la clau posada per dintre.

Baixar persianes i col·locar elements de bloqueig per impedir obrir-les.

Si teniu portes correderes a finestres posar-hi elements anti apertura per dintre.

No deixar eines a l’ exterior que faciliten la feina dels intrusos.

Tenir una bona il·luminació exterior i alarmes perimetrals volumètriques.

Espera sempre que les portes automàtiques del garatx es tanquin completament abans de marxar.

No caure en alarmismes entre el veïnat, sobretot s’ ha de fer un bon ús de les eines com el whats app. Tenir cura del que publiquem a les xarxes socials.

No tenin punts de corrent elèctric a l’ exterior de la casa i si en tenim, tancar el quadre de llums de dins de casa si no hi som.

No guardar mai diners o objectes de valor a casa.

Posar els majors obstacles als lladres, el temps mig que dura un robatori és de 10 minuts, per tant tot el que sigui allargar-lo suposa un risc per els lladres.

En tot cas, aquestes mesures son complementàries a les tasques d’ investigació que fan al propi cos policial.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment