Com actuar davant una okupació.

okupesUnes quantes pinzellades de com actuen els okupes  a les cases abandonades o que no tenen moradors habituals. • Localització i elecció de l'immoble. El trien bastant bé, procurant que no constitueixin domicili de ningú. Així s'eviten el que anteriorment dèiem sobre la detenció per violació de domicili. Solen triar fàbriques i locals abandonats o edificis d'apartaments en venda o lloguer on encara no s'hagin lliurat les claus als possibles afectats.
• Preparació del personal, mitjans, eines, etc.
• Entrada a la casa. Generalment prefereixen altres vies d'accés diferents de la porta principal. Asseguren i bloquegen les vies d'accés per a impedir l'entrada de la Policia. Hi sol haver còmplices i amics seus pertanyents al moviment als voltants de l'immoble, tant per crear problemes a la policia en cas d'arribada, com per fer de "testimonis" imparcials, fent-se passar per ciutadans i veïns de la zona testificant que els mateixos porten temps ja dins l'edifici. Ull amb aquests, que cal identificar-bé també.
• Col·locació al més aviat possible de cartells i parafernàlia "Okupa" per evitar que la policia confongui els fets amb un robatori amb força. Solen publicitar que van a viure al lloc, que tenen intenció de constituir habitada.
• Enregistrament de les activitats d'entrada i assegurament. Això pensen que ens va a cohibir a l'hora d'actuar conforme a dret. No ens preocupem d'aquestes gravacions en el cas que estigui clar que el delicte s'està cometent in fraganti. Al contrari, les mateixes gravacions poden servir-nos de prova de la flagrància delictiva.
• Enganxall de llum, aigua i resta de serveis.
• Permanent contacte amb Advocats del Moviment.
• Contactes amb la Policia i el propietari, si es personen. Solen deixar posteriorment accedir als propietaris i encarregats a les zones comunes, ja que si no ho fessin, podríem acusar-los d'un delicte de coaccions.
• Publicitat en xarxes socials i pàgines del Moviment.

Si la casa és d' un banc o immobiliaria i no hi viu ningú de manera permanent o habitual, no podem parlar de delicte de "allanamiento de morada" i per tant, el dret a l' habitatge i a la seva inviolavilitat passa per damunt del de la propietat.( PUSA )


En el cas que la ocupació sigui fragrant, és a dir en el moment mateix en que s' inicia, qualsevol veí pot trucar a la policia i denunciar no ja una okupació il·legal, si no un robatori.
Els mossos d' esquadra davant una vivenda ocupada, habitada i tancada, no poden entrar en ella sense un ordre judicial. Però si els fets es denúncien com a robatori des de el primer moment, abans que s' hagin pogut instal·lar, canviant el pany de la casa, o fent vida en ella per uns dies, la policia pot actuar en base a un delicte de robatori,(PUSA)

Que diu el Codi penal?
Article 238 .
Són reus del delicte de robatori amb força en les coses els que executin el fet quan es doni alguna de les circumstàncies següents :
1. Escalament .
2. Trencament de paret , sostre o terra, o fractura de porta o finestra.
3. Fractura d'armaris , arques o una altra classe de mobles o objectes tancats o segellats , o forçament del seu pany o descobriment de les seves claus per sostreure el seu contingut , sigui al lloc del robatori o fora del mateix.
4. Ús de claus falses.
5. Inutilització de sistemes específics d'alarma o guarda.
Article 240 .
El culpable de robatori amb força en les coses serà castigat amb la pena de presó d'un a tres anys.

Que fan els OKUPES?
El que se sol fer per evitar aquestes confusions és donar-se pressa a posar una pancarta en els balcons , que sol ajudar a la policia a entendre que es tracta d'okupes i no de lladres. En altres ocasions, i per okupacions massives, es mana a un portaveu a parlar amb ells, a explicar-los que es tracta d'una okupació. Generalment se sol aclarir aviat , quant us vegin els cabells ... El major problema és que en cas de robatori, la policia pot entrar directament ja que estimen que el delicte s'està cometent en aquell moment.
En resum, quan algun veí vegi un intent d' acupació, lluny de trucar a la policia i denunciar-ho com una ocupació, el que s' ha de fer és denunciar-ho com un robatori.

Les fonts consultades per fer aquesta noticia son les dels propis Mossos d' Esquadra, el web http://www.okupatutambien.net i el foro de la policia nacional.
Comparteix

4 Responses

  1. Molt bona feina informativa, que substitueix el que hauria de fer l’Ajuntament.

  2. Es la primera vegada que llegeixo la web de PUSA, agraeixo disposar d’una veu alternativa i del treball informatiu d’aquest partit.
    Pertanyo a Can Vila de Sant Pere, entenc que no hi ha un partit equivalent a Sant Pere de vilamajor, els agrairia la seva ajuda gràcies

    • Gràcies Alfons. Per desgràcia, PUSA no te cap regidor a St Pere pq no s’ ha constituit fora de Sant Antoni, no obstant, entenem que sempre podem donar veu a la gent de les urbanitzacions i mnés si son de Vilamajor. Si voplts contacta amb nosaltres i explica’ns en que podem ajudar-te.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment