La processonària del pi: compte amb les mascotes i nens.

ProcesionariaLa tardor del 2015 i el suau hivern del 2016 han estat els més càlids dels últims 100 anys. La falta de fred va ser un fet que pot haver afavorit l’expansió de la processionària Si la tardor no és gaire freda les erugues tenen menys mortalitat. També esmenta que si bé el fred pot arribar a matar les erugues, a aquestes alçades de l’hivern ja han fet les bosses dins les quals es protegeixen, i per això ara és més difícil que les baixes temperatures les pugin arribar a eliminar.

La processionària té nombrosos enemics naturals com els ocells insectívors (Mallerengues, el Cucut, el Puput, Rats Penats i d’altres), o una gran diversitat d’insectes que ataquen les ostes o les erugues. Sovint, però, és necessari dur a terme accions de lluita amb tractaments insecticides en casos de protecció, o si els focus són molt intensos i afecten jardins o boscos freqüentats per l’home. L’any 2014 no es va fer cap tractament de fumigació aèria a la tardor. Enguany, però, sí que sembla que serà convenient de fer-ne de localitzades a determinades zones per atacar aquestes zones especialment afectades.

Les erugues alliberen els seus dards urticants mitjançant el seu propi moviment. Durant els mesos d’octubre i novembre és quan més desenvolupades estan, per tant, simplement caldrà que ens hi acostem per poder-ne rebre l’efecte, no és ni tant sols necessari tocar les erugues. Caldrà anar molt ben protegit fins hi tot dels ulls si ens és possible. Els efectes consisteixen en una molesta urticària extrema que marca la pell amb taques vermelles i que condueix a un enorme efecte de picor que no desapareix fins passats uns dies. Per les persones al·lèrgiques el problema és major i en qualsevol cas es pot requerir assistència hospitalària o ús d’antihistamínics o similars. En cas d’ ingestió per part d’ un animal de companyia o un infant, les consequêncies poden ser força greus.

En aquest sentit PUSA va presentar a l’ Ajuntament una instància ( reg d’ entrada 842) el passat 16 de febrer preguntant si s’ han pres  o es pendran mesures per part del consistori per lluitar contra aquesta plaga i limitar els seus efectes negatius.

Fonts: Wikipèdia, Dep. d’ agricultaura de la Generalitat i web http://www.bolets.com/processionaria-plaga-pins.html

Comparteix

1 Response

  1. Gràcies per l’info i l’ interès. A Can Miret hi han algunes d’aquestes bosses en alguns pins del carrer Begues, inclosos els pins públics del parc infantil. No se si el Ajuntament està assebentat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment