Reunió a Bigues i Riells.

Reunio Bigues i riells
Després de publicada la noticia de l’ entrevista a l’ alcalde de Bigues i Riells al diari local El 9 Nou, el President del PUSA va demanar entrevistar-se amb l’ Alcalde , Sr. Joan Galiano, per tal d’ aprofondir una miqueta més en aspectes de l’ esmentada entrevista. A la reunió també va assisitir el regidor d’ urbanisme, Sr Joan Batiste.

Principalment, va parlar-se de les urbanitzacions del municipi. A Bigues i Riells tenen 24 urbanitzacions, moltes de les quals no tenen encara els serveis bàsics  ( asfaltat de carrers, voreres, clavagueram, etc ). Malgrat aquesta situació, l’ ajuntament no considera que els veïns hagin de fer-se càrrec de tots els problemes que la inacció d’ anteriors consistoris ha anat deixant amb el pas del temps. Moltes d’ aquestes urbanitzacions s’ han fet al marge de la legalitat urbanistica, però no per això els veïns que hi viuen han de ser considerats ciutadans de segona, ni responsables dels errors anteriors ( eren altres temps on la llei era força laxa ). Per això, des de l’ Ajuntament, i en el cas de la urbanització del Castell de Montbui, amb un projecte d’ urbanització de 18.000.000 d’ euros  de cost, ni s’ ha plantejat la posibilitat que siguin els veïns qui hagin de fer front al cost de les obres.

Bigues i Riells ha optat per la solució més raonable i justa: fer front al problema i actuar com un verdader gestor públic; fent-se càrrec dels serveis malgrat les urbanitzacions mai hagin estat expressament recepcionades. Per aquest ajuntament, el fet que els veïns paguin l’ IBI i la resta d’ impostos municipals justifica que sigui el consistori, i no els veïns qui hagi de prestar els serveis públics.

Mentre, a Sant Antoni de Vilamajor, (amb urbanitzacions totalment legalitzades, amb tots els serveis bàsics al dia) l’ ajuntament es nega a gestionar directament aquests serveis , sense que, avans,  els veïns  hagin  passat per caixa.

També es va parlar del tema de l’ aigua, concretament de SOREA. Aquí la coincidència va ser absoluta: SOREA fa el manteniment de la xarxa a canvi de subministrar el servei i cobrar als veïns pels consums d’ aigua. Però la companyia alega any rere any que els consums baixen però les despeses de manteniment augmenten, de manera que com que és la mateixa companyia qui aporta els operaris, els materials i els tècnics per manetnir la xarxa en funcionament, acava cobrant el que vol en concepte de despeses de manteniment. Es per això que és tan important no signar cap contracte de larga durada si no es vol quedar lligat a unes condicions totalment desaventatjoses, sense l’ opció de renegociar els contractes.

Si parlem de una EUC, ja no cal ni pensar el que pot arrivar a fer la companyia.

També vam parlar de les esquerdes a les cases de Bigues i Riells. L’ Ajuntament està convençut que la causa d’ aquestes esquerdes és fruit del sòl argilós, que fa que hi hagin moviments expansius del sòl quan plou o quan hi ha sequera. L’ Ajuntament va demanar a través dels fons del FEDER ( Fons Europeus de Desenvolupament Regional ) que es fés un estudi geològic que quasi en la seva totalitat, va ser finançat a càrrec dels fons europeus. A més el regidor d’ urbanisme va manifestar que segurament, dins del mateix FEDER, hi hagin subvencions per tal de fer les actuacions pertinents en les vivendes afectades per evitar futures esquerdes. Mentre, a Sant Antoni a resposta era una de ben diferent.

resposta esquerdes

Per últim va tractar-se el tema de les EMD ( Entitats Municipals Desentralitzades ) i la nova llei de règim local que els nega personalitat jurídica pròpia i que fa  complicat la viavilitat legal d’ aquestes figures desentralitzades.

En definitiva, una reunió molt útil per veure com encaren altres ajuntaments els problemes que nosaltres també tenim.

 

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment