Reunió sobre la seguretat a Alfou.

Xerrada sobre la seguretat 5 de febrer de 2016-02-06

Reunio seguretat 2015 RectoriaA les 19:30h començava la xerrada amb l’ exposició de l’ alcaldessa sobre la celebració de la darrera Junta Local de Seguretat del passat 20 de gener i sobre la situació de manca de seguretat al municipi, amb una nodrida presència de veïns vinguts de les quatre urbanitzacions del municipi.

Des d’ un principi va desgranar les propostes fetes pel PUSA ,per millorar la seguretat, al darrer Ple Extraordinari del 23 de desembre, titllant-les d’ inviables.

Posar una oficina de la policia unes hores i uns dies a la setmana a les urbanitzacions, tancar alguns accessos secundaris durant unes hores, col·locar càmeres de vigilància a les entrades de les urbanitzacions, instal·lar lectors de matrícules, o dotar els cotxes dels residents d’ un distintiu que els identifiqui com a veïns de manera que els controls policials siguin més selectius, fer que  la policia gestioni  i administri els grups de whatsapp creats pels veïns, establir protocols i convenis amb les policies locals dels municipis veïns per coordinar controls, rondes, informació, d’ entre d’ altres mesures proposades.

Totes van ser considerades inviables, sense aportar cap dada legal, operativa, econòmica o de qualsevol altre naturalesa que expliquessin les raons de la seva inviabilitat.

Tocava doncs que l’ alcaldessa expliqués als veïns quines eren les seves propostes per garantir una major seguretat a les urbanitzacions. I així ho va fer, encara que les propostes van ser tan sols dos: 1era. Dotar la policia de walquitalquies connectats al telèfon per evitar problemes de manca de cobertura ( nosaltres varem proposar telèfons mòbils amb cobertura a tot el territori ), i 2na. Canviar un dels cotxes de la policia que ja esta molt vell, per un de nou, proposta aquesta si que exclusivament era de l’ ajuntament.

Els veïns van tenir la sensació d’ improvisació, de manca de previsió davant un problema que ja va arrancar al mes de setembre de l’ any passat i que tan sols quan els veïns han reiterat les seves queixes, s’ ha posat sobre la taula.

A mesura que els veïns manifestaven els seus temors davant l’ angoixa creixent pels robatoris i és demanaven solucions que passessin per un augment dels controls policials i dels mitjans materials ( càmeres de vigilància, lectors de matrícules, etc), alló que al començar la reunió era inviable, va començar a tornar-se factible per part de l’ equip de govern. La pressió dels veïns començava a produir efectes, i les propostes que en el seu dia varem presentar, descartades primer , ara eren de nou sobre la taula del consistori.

Tothom va destacar la bona feina de mossos i policia local, però va quedar clar que amb els mitjans que tenim, cal fer quelcom més per racionalitzar i coordinar-los amb la resta de policies locals.

Si finalment la reunió serveix per tal que alguna de les mesures proposades, tiri endavant, ens donarem per satisfets, independentment que s’ haguessin pogut adoptar molt abans si hagués hagut la voluntat política, i el partidisme mal entès no hagués impedit aplicar-les pel fet de vindre de qui venien.

 

Comparteix

1 Response

 1. Bon dia PUSA i Ferran en concret.

  Vagi per endevant que escric a títol particular ,per a res en nom de la Junta d´Alfou a la que pertanyo.

  No està dintre del meu anim criticar , sinó construïr , però crec que són necessàries algunes puntualitzacions. No en defensa d´uns o d´altres ( PUSA o ajuntament ) , sinó en defensa del que crec són veritats contrastades. I amb la intenció d´incidir com a veí en alló que si podem aconseguir deixant de banda qüestions força irrealitzables.
  Primer de tot constatar que malgrat que el tema de la seguretat per vosaltres ( i se que veritablement és així ) és prioritari , des de cap medi vostre , ni blog , ni Facebook , veu publicar un avís animant a la gent a anar a dita reunió per coneixer i saber que ens havia d´explicar qui ens governa. Si que és cert que estava publicitada des d´altres medis , però sembla , que venint de qui venia la convocatòria , no volguessiu fer-vos ressó. Dic això perquè jo també penso que propostes vostres de vegades són desestimades per venir de qui venen , i em fa pensar que tampoc vosaltres publiciteu reunions que no convoqueu.
  Fet aquest preàmbul ( tractaré de ser breu ) vull opinar sobre algunes coses de les que es parlen al post.
  De les propostes que dius , particularment , penso que la de les càmeres de vigilància és la més adient , no per que des de la Junta d´Alfou faci més de 6 anys que es demana , sinó perquè els seus efectes estan contrastats en altres municipis i el seu efecte dissuassori és més que rellevant.
  Respecte als lectors de matricules , aquest mètode , es col.loca en un 95% dels casos en accessos a recintes tancats o llocs on per la seva naturalesa peatonal o d´accès , es pot controlar amb un sol lector. Malauradament , entre les nostres 4 urbanitzacions al municipi , em venen al cap més de 20 accessos ( només a Alfou 10 ) que serien necessaris de dotar-los d´aquests lectors , alguns en llocs remots i per tant fàcils d´inutilitzar per algú que te voluntat de delinquir ( estareu d´acord en que no tindria cap sentit col.locar un lector en 6 accessos i no en els 14 restants).
  Respecte a tancar accèssos , això no es pot fer en vies d´us public , i no només això , hauria d´haver-hi algú que obris i tanquès …i no només això , sembla ser pel que van dir els veïns , que els robatoris son fets en molts casos des del perimetre exterior , i per tant sense necessitat d´accessos per vehicles , és més , si uns es tanquen i d´altres no , entraran pels oberts.
  L´enganxina , de la que s´utilitza ens molts municipis com a distintiu de resident per a poder estacionar ( BCN per exemple o Cardedeu amb la zona vermella) , va esser desestimada a la mateixa reunió pel sergent municipal , dient que no cal donat que a part de que coneixen ells els vehicles , la falsificació seria prou fàcil.
  Les càmeres per tant , s´imposen com a medi més raonable.No només per elles en si , sinó pels cartells que avisen de la seva presència . Tenint en compte que fa anys que les demanda l ´Entitat , tambe ara PUSA i els veïns van presionar , no sería de rebut que no ho fessin.
  Esperem a veure que fan….

  El tema del Watsap , caldria recordar que a la reunió de seguretat feta pels Mossos d´Esquadra a la Rectoria , va ser totalment desestimada per la Mossa que ens va venir a fer la xerrada , qualificant-la de mesura distorsionadora i innecessària havent-hi el telèfon del 112 . Val a dir que la propia experiència d´algun dels grups de watsap que funcionen així ens ho mostra , confonent agents inmobiliaris amb lladres o fa poc temps alertant d´un robatori inexistent. És més fa uns 6 mesos ,va haver-hi una alerta pel carrer Corredor al migdia (algú que passejava cap a les 11 , falsa per cert) , ampliament comentada al grup de watsap . A les 17.00 , 6 hores desprès , quan em va alertar la brigada d´Alfou d´aquest succès , vaig trucar a la policía local . Malgrat que havia estat ampliament comentat a dit watsap , encara NINGÚ havia trucat a la policia, quan es ben sabut , que el primer que s´ha de fer es trucar. I aquí no val a dir que si tingués la poli el watsap hauria vingut …… telèfon 112 ,i cap aquí .
  El tema de la comissaria aquí encara que sigui temporal? jo particularment crec que millor que vingui un funcionari a fer tràmits de tot tipus ( permisos de foc , instàncies ) etc… com fa temps que demanem des de la junta , però …. és una idea.
  Respecte als protocols o convenis entre policies , ja va dir el Paco que hi ha relació entre ells , i a la reunió pública que es va fer des de l´Entitat amb els Mossos , la mossa que va venir , ens va explicar ,( i al PUSA debeu saber ), que un cop es truca una emergència al 112 , la coordinació ja ve de serie , doncs és el 112 qui coordina per tal d´enviar la patrulla més propera ( en el nostre cas Mossos , Cardedeu o Llinars i dividir els recursos per optimitzar-los. La relació amb Sant Pere ja és una altre cosa , donat que ells no tenen Policia Local sino vigilància local i per tant ja es tracta d´un altre problema.

  Torno a insistir i que quedi clar: no vull amb aquest comentari posicionar-me a favor ni en contra de ningú . L´ajuntament ha errat , en moltes de les seves accions i omissions , però crec del tot necessari un tarannà més objectiu per part vostre a l´hora de valorar allò que proposeu .
  És necessari de vegades pensar que igual que altres refusen allò que proposeu per proposar-ho vosaltres , de vegades s´ha de fer autocrítica i pensar que allò que proposeu no ha de ser forçosament bo perquè ho proposeu vosaltres.

  Si tots els agents interessats posem de la nostra part , tot serà més senzill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment