El viatge a Florència de l’ alcaldessa.

Tots heu vist com s’ estan fent obres al parc de Can Sauleda, on els oms que fins ara hi havien, han estat tallats i hi ha prevista la seva substitució per uns d’ altres tipus ( roures ).

Doncs bé, l’ empresa escollida per a comprar els arbres ha estat Porcellato SAS, una empresa italiana amb seu a la bonica ciutat de Florència. Fins allà van marxar 3 dies l’ alcaldessa i el regidor de obres i serveis acompanyats de la tècnica de medi ambient i una persona aliena a l’ ajuntament. Un contracte de 32.862 euros, a part del preu del transport dels arbres, més de 240. No ens han sabut dir el cost del transport, però rondarà cap els 2500 eur, tampoc han sumat el preu del viatge, 2.000 eur. En resum, hem acabat comprant els arbres a una empresa més cara que una de casa nostra.

Tampoc entenem per què havia d’ anar l’ Alcaldessa a veure el viver italià. Va anar també en persona a veure el viver de la Fundació Baix Montseny de Sant Celoni o el de Vivers de Cardedeu? Ho dubtem molt. No és el mateix fer un viatge a Florència que visitar Cardedu o Sant Celoni. En resum, no es gaire normal que l’ Alcaldessa i el regidor de torn vagin de “vacances” a Florència aprofitant l’ excusa de la compra d`uns arbres que perfectament es podien comprar aquí.

Parlen molt de apostar per Catalunya, de incentivar les seves empreses, de tenir les eines per decidir i resulta que a l’ hora de construir país, prefereixen comprar a l’ extranger.

Viatge a Florencia from PUSA on Vimeo.

 

Comparteix

2 Responses

 1. Bon dia…ho sento , no es que la tingui agafada amb vosaltres , (ho juro) ,però es que avui puc parlar amb molt coneixement de causa i em veig amb l´obligació de puntualitzar varies coses , no des del punt de vista de valorar si és étic comprar plantes com a catalans a Itàlia , sinó des de la pura valoració econòmica.
  Com ve sap en Ferran , sóc jardiner , de fet fa ja 21 anys , i per raons profesionals de compres he hagut de comprar plantes , de vegades a Itàlia , i concretament a Pistoia , on està el Viver Porcellatto ( a 1200 km de casa nostra ).

  Si , Pistoia ( a 40 km de Florència ) , Vivai Porcellatto te el viver a la provincia de Pistoia , ( malgrat fiscalment el domicili estigui a Loria , Provincia de Treviso). i les plantes es compren a Pistoia. Ignoro si s´han hospedat a Florència a Pisa , a Prato , o a la mateixa Pistoia , però si puc parlar amb coneixement de causa de com funciona Pistoia.
  Pistoia és la capital de la provincia italiana del mateix nom, tanmateix es la capital europea , no italiana , EUROPEA del viverisme. La provincia de Pistoia , té una superficie similar a la dels dos vallesos ( una mica més petita ) i per unes raons edafologiques ( pel nivell freàtic de les aigues ) i històriques , els seus preus són excepcionals i la qualitat no ho es menys. Tothom , viu del viverisme.
  No només això , sinó que la política de ventes dels vivers és col.laborativa , es a dir , si Porcellatto no te un tipus determinat d´arbre , Vivai Tessi , per exemple te la proveeix al mateix preu en nom de Porcellatto.
  I perquè molts catalans anem a Porcellatto ? Bé , perque dona la casualitat que des de fa uns 10 anys , en Carles Badia , ex comercial de Vivers de Cardedeu ( i encarregat de comprar a Itàlia en el seu moment per vivers de Cardedeu) treballa a Porcellatto , fent unes condicions de venta molt bones als clients catalans . Jo particularment he portat trailers de planta desde Pistoia ( a Vivai Porcellatto i a Vivai Tessi ), i he anat de visita als seus vivers ( prop del Zoo de Pistoia ). De fet , fa anys que l´ajuntament de Llinars fa el mateix , va a Pistoia ,( alcalde , jardiner i tècnics ) i compra les plantes que val la pena comprar allà i que preveu que necessitarà.

  I perquè no compren als Vivers de Cardedeu per exemple? , doncs pel mateix motiu que jo comprava a Pistoia , per què surt més econòmic . Penseu que els propis Vivers de Cardedeu compren moltíssima planta a Pistoia , i en concret ( per la relació amb en Carlos ), a Porcellatto.
  Respecte als ports , veig que no coneixeu el que és agrupar comandes , un trailer amb un terç de càrrega , ( i creieu-me , un terç de càrrega porta molts arbres) , no excedirà dels 800 €.Desconec però el volum de càrrega que ocupen els arbres que ha comprat l´ajuntament )

  Respecte als tamanys dels arbres , un 14/16 val un 30% menys , aprox que un 20/22 , i creieu-me , els arbres que venen a Pistoia , no tenen res a veure amb els que creixen aquí , per les raons que us deia abans.
  Si voleu saber de veritat com funciona aquest mon , ens veiem un dia i us ho explico amb més detall .
  De vegades , és important saber de que es parla . Obviament , no tothom sap de tot , però si algú us pot informar abans de ficar la pota a l´hora de comentar coses , consulteu , val la pena.

  Moltes gràcies.

  • No, Miqui, tu parles sempre amb molt de coneixement, encara que sempre en la mateixa direcció.
   Els cubells de matèria orgànica i resta del servei porta a porta també es van comprar a Italia, però en aquella ocasió na va caler que l’ alcalde anés a veure l’ empresa subministradora, es van rebre les ofertes i informes i es va decidir des de aquí. El problema no és sols que es comprin els arbres a Italia, si no que es faci , quan l’ ajuntament és membre del patronat de la Fundació Baix Montseny que també es dedica al vivers i amb una oferta molt similar des del punt de vista econòmic i que dona a feina a persones discapacitades de la comarca i del municipi.
   Segurament tens raó i Porcellato es la mare de tots els vivers, com Mercedes ho és del turismes, o Apple del iphones, però això no vol dir que tothom haguem de menystenir el que tenim a casa nostra i portar riquesa a altres municipis de l’ estranger. Un particular pot comprar on vulgui, un municipi ha de valorar altres consideracions, com per exemple donar feina a la gent de l’ entorn per generar riquesa a la comarca i de retruc que aquestes inversions reverteixin de nou al municipi.
   Per últim , estaria bé que també entressis a valorar si et sembla correcte que l’ Alcaldessa i un regidor haguessin d’ anar a veure el viver de l’ empresa in situ, quan, que nosaltres sapiguem, no tenen cap formació en biologia ni en jardineria que faci determinant la seva presència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment