Xerrada a Alfou sobre la Velutina.

El passat dia 25 d’ abril va fer-se una xerrada a càrrec del Sr. Armengol (Control de plagues.cat ) per explicar-nos una mica que és la mal anomenada vespa asiàtica i quins perills comporta. A més del protaveu del PUSA a l’ ajuntament, van asistir el regidor de medi ambient i l’ alcaldessa, així com alguns membres de la Junta d’ Alfou.

La Velutina que és el nom d’ aquesta vespa, va vindre cap l’ any 2002 a França provinent de la Xina, i fa pocs anys ha arribat a Catalunya. Les dades son preocupants, ja que un niu ja desenvolupat de velutines, pot acabar amb més de 6 milions d’ abelles en un any. Afortunadament no és una vespa agressiva amb els humans, llevat que se senti amenaçada o directament atacada. Fan un tamany d’ uns 4 o 5 cm i és de color negre llevat de la part de l’ abdomen que presenta unes franges taronges o groguenques.

El perill real és que a vegades fan els nius a poca alçada del terra o inclús al terra, de manera que accidentalment podem trobar-nos-n’ un i ensopegar, amb unes conseqüències fatals donat el nombre d’ atacs que rebríem i la forta dosi de verí que poden injectar-nos en cada picada.

 

Velutina 1

S’ han estudiat mitjans per localitzar els nius, que és la forma millor d’ eliminar les reines i les larves, però no és feina fàcil. Actualment s’ està investigant la forma de col·locar petits xips a les vespes per tal de segur-les per radar fins al niu, però és de moment un sistema molt car. D’ altra banda, s’ han arribat a trobar nius de quasi un metre d’ alçadai més de 20 Km de pes.

El que si que es pot fer, es col·locar trampes a les colmenes de les abelles que els apicultors tenen, hi ha molts models i prou eficaços, i son una forma de protegir-los d’ atacs.

Un altra via és mitjançant disparar-los boletes de verí congelat que un cop dins el niu contaminen totes les vespes. Les vespes també tenen depredadors naturals, sobretot ocells, però el problema és que aquest ataquen tot tipus d’ abelles o vespes sense discriminar el tipus.

Velutina2

Comparteix

3 Responses

 1. Sols volia fer un parell de correccions, d’aquest escrit, ja que son dades diferents a les que vaig dir, a la xerrada i voldria que es facin les correccions al lloc on estigui penjat aquest escrit, ja que son dades errònies.
  1-Heu posat que va aparèixer el 2002 a França, va ser el 2004.
  2-La xifra que dieu que un niu pot eliminar 6.000.000 d’abelles, no ho vaig explicar així. El que vaig dir es que diferents mitjans diuen que un niu de 11.176 vespes, necessita caçar 6.700.000 abelles, i el que nosaltres varem fer, va ser durant 6 mesos alimentar un niu exclusivament d’abelles i ens va donar que un niu de 11.176 vespes tenia unes necessitats de caça de aproximadament 160.000 abelles per tant 6.540.000 abelles menys de les que diuen certs mitjans i que heu exposat, com si jo ho afirmés.
  3-Lo de les “boletes” de verí congelat, no son “boletes”, son uns vectors en forma de bala amb l’insecticida congelat, (un sistema patentat a Cantàbria), i que cal recordar que l’ús de biocides sols el poden utilitzar empreses registrades a salut pública.
  4-Lo dels depredadors naturals, sobretot ocells, tampoc ho vaig dir així. Si que vaig explicar que i ha ocells com la Mallerenga carbonera, que quan el niu ja no disposa de vespes, i entra per menjar les larves que queden a dins(però no es pot considerar depredador, ja que no afecta a la població de velutina) ja que aquestes larves ja no tenen cap possibilitat de prosperar. Com tampoc es pot considerar depredador l’Abellerol tot i que menja vespes adultes, ja que afecta molt poc. Si que vaig dir, que tenen un depredador natural que és l’aligot vesper (ja que ataca els nius i els destrossa per portar-los a trossos per alimentar els polls, però aquest el tenim en poca quantitat i al setembre migra i per tant no suposa gaire ajuda.
  En fi per qualsevol cosa a disposar, i teniu mes informació a https://vespavelutina.controldeplagues.cat/

  Salutacions
  Antoni Armengol

  • Gràcies per aclarir-nos algunes dades, la veritat és que va ser un allau d’ informació en poc temps i en el nostre cas, en un tema que se’ns escapa. Crec que amb les teves aportacions la gent es pot fer una idea del problema.
   Moltes gràcies.

 2. Un altra dada que tampoc vaig donar. Respecte a la mida de la Vespa velutina poseu que vaig dir que fa entre 4-5 centímetres, sols aclarir el que vaig explicar. La Vespa velutina pot fer entre 2,5 i 3,5 centímetres, tot depèn de si es mascle, femella o una futura reina, i que les obreres dels nius embrionaris i primaris son les més petites. La que pot fer uns 4,5 centímetres es la Megascolia maculata, una vespa autòctona i que ara la gent al confondre-la amb la velutina la maten.

  Salutacions i a disposar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment