Nevada dels dies 26, 27 i 28 de febrer.

Pusa davant les queixes d’ alguns veïns de Can Vila per la dificultat d’ accés a la urbanització en el tram de La Farinera, varem demanar a l’ Ajuntament de SAV informació sobre el dispositiu previ que la regidoria de serveis va establir amb ocassió de l’ episodi de neu d’ aquells dies. A tal efecte ens van emplaçar a una reunió el divendres dia 9 de març amb l’ alcaldessa de SAV i la regidora de serveis. Se’ns va informar que la brigada va operar amb normalitat, sense fixar una jornada laboral extraordinària més enllà de la habitual, per tant, a les 20:00h la brigada va concloure la seva feina com qualsevol dia, i que va iniciar-se a les 8:00h , llevat el dia 27 que van fer una actuació al voltant de les 06:30h a la farinera on hi havien 5 cotxes aturats sense poder arrivar o sortir de Can Vila. Van tirar-se un total de 4 tm de sal per tot el municipi. El dia 26 va fer-se una reunió amb Protecció Civil , alcaldia i un agent de la policia, no el sergent. No es va contractar cap màquina llevaneus ni tractor amb abonadora com si van fer a Sant Pere de Vilamajor. No se’ns va especificar ni horaris, ni carrers on l’ actuació va ser més intensa, i se’ns van mostrar els missatges que via twitter i facebook va penjar l’ ajuntament durant aquells dies, rés més. De fet, l’ únic problema que es va produir va ser a la Farinera, on des de les 5:30 h de la matinada del 27 els cotxes estaven aturats sense poder circular. El Sergent i els agents de servei van estar des de les 5 de la matinada intentant resoldre els problemes de mobilitat, fins que va tenir-se de tallar per espai de 2 hores l’ accés a Can Vila. El vespre anterior, no es va poder tirar sal perquè la màquina ( Dumper ) de la brigada no portava llums i no hi havia cap altre vehÍcle disponible per fer-ho.

L’ informe de la policia dels dies 26 i 27 manifesta qüestions que ens generen dubtes:

1ª Segons la policia local, la brigada no va acudir fins les 8:00h al lloc. ( L’ Alcaldessa manifesta que 1:30 avans d’ aquella hora ja hi eren.)

2ª Els agents manifesten que durant tota la jornada els teklèfons mobils de la policia no van funcionar.

3ª Els problemes que varen patir els veïns a la Farinera van ser causats pel gel i la neu i com a conseqüència de no fer-se un manteniment correcte de la carretera el dia anterior.

En contraposició, feta la mateixa demanda a l’ Ajuntament de SPV, sens va fer arribar una exhaustiva informació que volem compartir amb tots vosaltres. Aquí teniu un recull del que va penjar l’ Ajuntament de SPV

Imatges SPV nevada

af9c009d-a090-494c-afb8-a8f03946446aUs posem la informació tramesa per la part de Sant Pere de Vilamajor, molt més concreta i treballada. Fixeu-vos amb la jornada de la brigada. El dilluns de matinada ( abans que comencés la nevada ) ja s’ estava treballant, fins a les 2:00 de la matinada i el dimats dia 27 fins la 1:00h . Sant Pere de Vilamajor va fer un pla de previssió i el va dotar d’ elements humans i materials suficient, independentment que finalment l’ episodi de neus fos més lleu, com finalment va succeïr. A més, els veïns van rebre informació immediata via Whatsapp ( 30 avisos ) i amb imatges de com anava el desplegament. També se’ns va fer arribar  la despessa total per conceptes.

L’ Ajuntament de SPV va fer una molt bona feina, el de SAV no, però un cop més van tenir sort que el temporal de neu no va ser tan intens com s’ havia anunciat, perquè de fet, no hi havia rés preparat. Hem intentat contactar amb protecció civil i el cap de la brigada per contrastar la informació, però no ha estat possible.

Us posem textualment la informació rebuda des de SPV.

“El dilluns, dia 27, a les 8 del vespre, es va iniciar la coordinació dels efectius amb 3 treballadors de la brigada (3 de 8), 3 vigilants (3 de 7), 2 tractors amb abonadores i 1 màquina llevaneus, què vàren començar a actuar des de les 21:00 h. fins a les 2:00 h., retirant la neu i escampant sal (7 tn. aprox.) pels carrers amb més pendent.

El dimarts pel matí es van continuar els treballs amb tota la brigada (8 de 8), 2 vigilants (2 de 7) i 1 tractor amb abonadora, escampant unes 6 tn. més de sal.

El dimarts a la nit, de 21:00 fins a la 1:00, van treballar 3 brigades (3 de 8), 2 vigilants (2 de 7) i 2 tractors amb abonadores, escampant unes 5 tn. de sal.

El dimecres pel matí, de 8:00 a 11:00, tota la brigada (8 de 8), 3 vigilants (3 de 7) i 2 tractors amb abonadores. De les 11:00 a les 14:00, tota la brigada (8 de 8), 2 vigilants (2 de 7) i 1 tractor amb abonadora, escampant unes 6 tn. de sal.

Dir-vos, també, que la maquinària externa contractada treballa per qui la contracta. Desconec el que han fet altres municipis.

Els costos aproximats del dispositiu, pel que fa als subministraments i la contractació de serveis externs, són els següents:

  • Sal (24 tn.), 3.200,00 €.
  • Màquina llevaneus, 400,00 €.
  • Tractors amb abonadores, 1.800,00€.

Pel nostre canal de whatsapp, durant els tres dies, s’han transmès uns 30 avisos a la població, i en especial per a les escoles, amb informació pròpia, del CECAT i del Servei Meteorològic.

Atentament, Joan Bruguera i Gras”

Les dades son clares, SPV va utilitzar 2 tractors amb abonadores, 1 màquina llevaneus, va ampliar els servei de la brigada fins les 2:00h de la matinada i va escampar 24 tn de sal. Tanmateix va informar de manera constant els veïns via whatsapp. SAV va utilitzar 4 tm de sal, no va fer un pla específic amb una jornada més amplia per a la brigada, no va contractar cap màquina per tasques de retirada de neu, ni va demanar a SPV un ús compartit d’ aquesta. El Dumper de la brigada al no portar llums, no va poder-se utilitzar en hores nocturnes, de manera que va quedar limitada l’ actuació a la jornada laboral normal, llevat d’ un cas puntual, i per demanda específica de la policia local. No va haver cap reunió prèvia entre la policia local, la regidora de serveis ni protecció civil. Un veí va demanar un justificant a l’ ajuntament per poder acreditar a la feina que va arribar tard per causes a ell no imputables, i un altre va haver de ser acompanyat a l’ estació de Llinras per la própia policia per una visita mèdica urgent.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Post comment